Marraskuu, jolloin luonnossa ei kuki eikä kukoista mikään, työntää meitä katsomaan syvemmin sisäänpäin. Se pyytää kääntämään huomiosi sinuun, miltä sinun sisälläsi tuntuu ja miten kehosi värisee. Sisäänpäinkääntymisen aika on myös merkityksellistä aikaa omalle tunnetyöskentelylle, mitä sisälläsi on jäänyt huomaamatta kesän ja syksyn kauneuden viedessä huomiotasi ulospäin. Marraskuun energia paljastaa kaiken. Sen energia auttaa läpikäymään ja transformoimaan muutoksen siemenet sinussa, jos annat sille mahdollisuuden. 

Kaikki tunteet kuuluvat kaikkiin vuodenaikoihin, mutta pimeys ja harmaus, luonnon suojattomuus, läpikulkevat myös sinua, ne läpikulkevat kehoasi, ne koskettavat jokaista sinne painunutta tunnettasi. Olisiko aika paljastaa ja vapauttaa ne ja antaa maaäidin syliin kompostoitumaan maahan varisseiden lehtien mukana. Vai pitäisikö antaa niiden tunteiden uinua kehossasi? Mitä niitä nyt enää katsomaan, vaan eteenpäin kohti helpoilta ja keveiltä tuntuvia tunteita! 

Kehoon painuneet tunteesi ovat kehossasi, koska et ole saanut tilaa tai lupaa tulla näkyviksi niiden kanssa ja olet joutunut piilottamaan ne. Tämä jää sinulle tavaksi tunnetaitoihisi, tapaasi toimia tunteidesi kanssa. Kun tunnet jotain vaikealta tuntuvaa tunnetta, tunnistavat kehoosi painuneet tuntemukset mahdollisuuden tulla näkyväksi. Ne alkavat väristä kehossasi ja pyrkivät vapautumaan samalla kuin tunnet tunnettasi. Jos kiellät tunteen olemassaolon, joka tapahtuu kehossasi, tunne ei pääse toteuttamaan tehtäväänsä viestintuojana ja se painuu takaisin kehoosi väristäkseen siellä taas uuden tilaisuuden tullen. Siksi tunteiden tunteminen voi tuntua niin kuumottavalta, koska sinussa voi olla paljon energiaa, joka pyrkii samalla vapautumaan.

Opimme herkästi, että vaikeilta tuntuvien tunteiden kanssa olemme itsekin vaikeita. Saatat tuntea olevasi jotenkin väärin, kun vaikealta tuntuva tunne nousee sinussa. Saatat ajatella, että sinun pitäisi tuntea vain myönteisiä ajatuksia, että syyllistävä sormi osoittaa sinua, kun tunteesi ei olekaan kevyt ja helppo. Voit ehkä ajatella, että sinussa on jotain vikaa, kun sinussa nousee vihaa, kateutta, katkeruutta tai muita vaikeilta tuntuvia tuntemuksia. Tunteet ovat kuitenkin juuri tunnettavaksi sinulle tarkoitettuja. Jos tunne nousee tilanteessa, jossa se tuntuu mahdottomalta ottaa vastaan, voit kertoa tunteellesi, että näet sen ja palaat  siihen myöhemmin, kun hetki on sopiva. Rauhallisessa hetkessä ota tunne kuin syliisi, anna sen kulkea kehosi lävitse – myös sen ikävän, kielteiseltä tuntuvan tunteen. Tunne joka sinussa nousee on sinun tunteesi ja kertoo sinusta ja tarpeidesi kuulluksi tulemisesta, vaikka juuri toinen sen sinulle saattoi peilata pintaan. Koska tunteet ja tuntemukset ovat meissä viestintuojina, huomaat, ehkä jonkinlaisen tarpeen nousevan sinussa pintaan? Nostiko tunne ehkä jonkin muiston, jossa olisit tarvinnut jotakin?

Tunteiden käsittelyä voi vaikeuttaa pelot. Kannattaako tunteita nyt enää lähteä tuntemaan, kun niitä on kertynytkin jo niin paljon? Eikai tässä nyt enään mikään voi muuttua? Kun kehoon painuneet tunteet lähtevät vapautumaan, voit ajatella, että sitä on kuin ”piru merrassa” ja käsittelystä nousee vain ikäviä seurauksia, koska niitä tunteitakin on niin paljon! Keho lähtee kuitenkin mielellään päästämään irti tunteista, jotka ovat siihen kertyneet. Se voi jopa liikkua ja huojua, vääntäytyä ja täristä, jotta kehoon painuneet tunteet pääsevät vapautumaan. Eikä se tarkoita, että sinun pitäisi jotenkin palata tuntemaan jokainen ”menetetty” tunteesi, päinvastoin ne lähtevät vain purkautumaan, joskus joku tunne saattaa pulpahtaa vapautuessaan pintaan, tietoisuuteesi, silloin sillä on vielä jokin tärkeä viesti sinulle kerrottavana.

Olemme myös monet taitavia keräämään tunteita ympäriltämme, joten tuntemuksesi sinällään ei tarkoita, että kaikki olisi sinun. Voit kerätä niitä mistä vain ja ne mielellään tarjoutuvat kannettaviksesi. Tunnistat ehkä tilanteen,  jossa olet lähtenyt säätelemään itseäsi tunnistaessasi ilmapiirin värisevän tunteita, jotka oikeastaan vaativat tätä sinulta, sinussa saattaa silloin nousta pelon ja turvattomuuden tunteita vastaamaan toisten tunteisiin, joita lähdet kannattelemaan ja kantamaan.

Tätä kirjoittaessani rintani  alapuolella alkoi tuntua aikalaista myllerrystä. Laitoin koneen hetkeksi sivuun ja pysähdyn vain kuuntelemaan ja tuntemaan tuntemuksia, joita kehossani nousi. Tunsin vihlovaa  energiaa. hetken aikaa energiassa viipyessäni, se päästi minusta irti. Se oli tottunut lokeroimaan minua, sanottamaan mitä saa sanoa ääneen. Tässä hetkessä se vain päästi minusta irti, kun tunsin olevani itseni puolella. Minun ei tarvitse olla oikeassa eikä väärässä, minun ei tarvitse olla samaa mieltä kaikkien kanssa, saan kirjoittaa sitä syvää kokemusta ja läpikäymistä, jonka kanssa työskentelen lähes päivittäin itseni ja asiakkaideni kanssa.

Sinä olet täydellinen juuri kaikkine tunteinesi ja antaessasi tilaa ja aikaa myös niille vaikeilta tuntuville tuntemuksille – ja tarkennan tuntemuksille! Ajatukset usein lähtevät vaikeissa tilanteissa pyörittämään meitä vielä hankalampaan oloon, jos tällaiset ajatukset ovat sinulle tuttuja, voit nähdä ne, ja antaa niiden pyöriä omalla tavallaan. Palaa takaisin tuntemaan tuntemuksia kehoosi.

Tunteminen tapahtuu kehollisesti, kehosi kautta. Tuntemalla vahvistat tunnekehoyhteyttä ja tunteet saavat tulla näkyväksi. Kateuden takaa saattaa nousta epäreiluuden kokemuksia, joihin voit palata antamaan itsellesi huomiota sillä tavalla kuin olisit tarvinnut. Katkeruus voi nostaa pintaan tarpeen rakastaa ja hyväksyä itseäsi vielä syvemmin. Viha voi olla viesti, että et ole pitänyt kiinni rajoistasi tai se voi nostaa kontrollin tarvetta, joka tarjoutuu auttamaan tilanteessa selviämiseksi. Voit kuulostella, mitä sinä tarvitset ja palata sanoittamaan sitä muille ja ainakin itsellesi.

Miten voisit valita itsellesi vielä enemmän sitä, mitä tarvitset? Voi olla hyvin vaikeaa, mutta oikeastaan todella merkityksellistä hyvinvointisi kannalta. Sinulla on vastuu omista tunteistasi ja tarpeistasi. Tunnistat ehkä hetken, jossa joku on syöksenyt oman pahan olon tunteensa, jossa varmasti on ollut mukana paljon vaikeilta tuntuvia tunteita, kehoon painuneita tunteita, niitä joita meidät on opetettu pidättelemään ja piilottamaan kehon sisään, vyörynä päällesi. Näin voi käydä lähisuhteissasi ja aivan vieraiden kanssa esim. liikenteessä, jokin pieni tilanne voi nostaa ”rattiraivoin”, voit varmasti kuvitella, että tunne ei noussut siitä tilanteesta, vaan ennemmin mahdollisti purkauksen, mutta hallitsemattomat purkaukset eivät oikeastaan auta meitä yhtään, vaan tunnemme niistä häpeää ja harmia. Siksi onkin tärkeää alkaa tuntemaan tunteitaan koko ajan. Olemaan puro sinussa nouseville tunteille.

Jos kaipaat tukea ja ohjausta tunteidesi tuntemiseen, tarpeidesi kuuntelemiseen ja sisäisen turvasi vahvistumiseen, varaa oma kokonaisvaltainen aikasi Sydäntunteeseen.  

Tunteiden virtaavuutta ja harmauden kauneutta päivääsi,

Lempein siivin

Saija